Синият и сивият дим излизащи от ауспуха

Синият дим и сивият дим, излизащи от ауспуха на вашия автомобил, могат да показват различни проблеми. Синият дим обикновено показва, че двигателят гори масло, докато сивият дим може да означава, че двигателят гори трансмисионна течност или течност за сервоуправление. Ето някои възможни причини и за двата вида дим:

Син дим:
Износени сегменти: Ако сегментите са износени, маслото може да проникне в горивната камера и да изгори заедно с горивото, произвеждайки син дим.
Повредени уплътнения на клапаните: Ако уплътненията на клапаните са повредени, маслото може да изтече в горивната камера и да се изгори, произвеждайки син дим.
Дефектен PCV клапан: Неправилно функциониращ клапан за положителна вентилация на картера (PCV) може да причини прекомерна консумация на масло и да произведе син дим.

Сив дим:
Горяща трансмисионна течност: Ако сивият дим има сладка миризма, това може да е индикация, че трансмисионната течност на автомобила изтича и изгаря в двигателя.
Горяща течност от кормилното управление: Сивият дим с миризма на изгоряло може също да показва, че течността от сервоуправлението изтича и изгаря в двигателя.
Запушен въздушен филтър: Запушеният въздушен филтър може да доведе до обогатяване на двигателя, което може да доведе до излизане на сив дим от отработените газове.

Важно е колата ви да бъде прегледана от сертифициран механик, ако забележите син или сив дим, излизащ от ауспуха, за да диагностицирате правилно и да отстраните проблема.

Синият и сивият дим излизащи от ауспуха