Моторно масло

Ето няколко съвета за смяна на двигателното масло на вашия автомобил:

Изберете правилното масло: Уверете се, че използвате препоръчания вискозитет и тип масло за вашия автомобил, както е посочено в ръководството за експлоатация.

Съберете необходимите консумативи: Ще ви трябва нов маслен филтър, ново уплътнение на пробката за източване (ако е приложимо), гаечен ключ или гнездо за отстраняване на пробката за източване и масления филтър, фуния и подходящото количество масло за вашия двигател.

Загрейте двигателя: Стартирайте двигателя и го оставете да работи няколко минути, за да загрее маслото. Това ще помогне на маслото да изтече по-лесно.

Намерете пробката за източване и масления филтър: Вижте ръководството на собственика, за да намерите местоположението на пробката за източване и масления филтър.

Отстранете пробката за източване: Използвайте гаечен ключ или гнездо, за да разхлабите и отстраните пробката за източване, оставяйки маслото да се отцеди в подходящ съд.

Сменете уплътнението на пробката за източване (ако е приложимо): Ако вашето превозно средство има сменяемо уплътнение на пробката за източване, сменете я с нова, преди да инсталирате отново пробката за източване.

Отстранете масления филтър: Използвайте гаечен ключ или накрайник, за да разхлабите и отстраните масления филтър. Почистете зоната около стойката на масления филтър, след това нанесете тънък слой ново масло върху уплътнението на новия маслен филтър, преди да го монтирате.

Добавете ново масло: Използвайте фуния, за да добавите препоръчителното количество ново масло към двигателя.

Проверете нивото на маслото: Стартирайте двигателя и го оставете да работи няколко минути. След това изключете двигателя и изчакайте няколко минути маслото да се утаи, преди да проверите нивото на маслото с измервателната пръчка.

Изхвърлете използваното масло правилно: Използваното масло е опасен отпадък и трябва да се изхвърли правилно. Не го изливайте в канализацията или на земята. Проверете в местния магазин за авточасти или съоръжение за изхвърляне на отпадъци за правилните методи за изхвърляне.

Забележка: Тези стъпки са общи насоки и може да варират леко в зависимост от марката и модела на вашия автомобил. Винаги се обръщайте към ръководството на собственика за конкретни инструкции и предпазни мерки.

Моторно масло